mniami mniami ;)Uwielbiam pomidory , ja już robiłam przetwory z pomidorów ale zostały od razu zjedzone O.o Do Twoich pewnie też bym się dossała ;p wyglądają pysznie. Pozdrawiam
dwa słoiki zjedzone od razu:) jeden się otworzył więc też zjedzony:) zostało na zimę tylko17słoików:) chyba do zimy nie dotrzymają:) jutro zabieram się za patisona:)
-na 5kg pomidorów 5 średnich cebul -pomidory ze skórkami pokrojone byle jak z pokrojoną cebulą gotować 1h, potem -sól, pieprz-na oko -5liści laurowych, -ziele angielskie w proszku (żeby było łatwiej i bez kuleczek), -3łyżki cukru -gotować 3h aż odparuje, wyjąć liście laurowe -dodać jedną główkę czosnku -jak wystygnie zmiksować -zagotować znów i przelać do słoiczków wrzący sos -ja słoiki tylko napełniam, mocno zakręcam i stawiam do góry nogami:) -1 na 20 mi się rozszczelni:) -gotowe
10 komentarzy:
aż mi się jeść zachciało...uwielbiam sosy pomidorowe, wogóle pomidory kocham.
mniami mniami ;)Uwielbiam pomidory , ja już robiłam przetwory z pomidorów ale zostały od razu zjedzone O.o Do Twoich pewnie też bym się dossała ;p wyglądają pysznie. Pozdrawiam
dwa słoiki zjedzone od razu:) jeden się otworzył więc też zjedzony:) zostało na zimę tylko17słoików:) chyba do zimy nie dotrzymają:) jutro zabieram się za patisona:)
strefa sporządzania przetworów jest jeszcze dla mie tajemna, ale myslę, ze niedlugo rozwinę się także w tym kierunku;)
A zdradź jak go robisz? Co dodajesz do pomidorów?
-na 5kg pomidorów 5 średnich cebul
-pomidory ze skórkami pokrojone byle jak z pokrojoną cebulą gotować 1h, potem
-sól, pieprz-na oko
-5liści laurowych,
-ziele angielskie w proszku (żeby było łatwiej i bez kuleczek),
-3łyżki cukru
-gotować 3h aż odparuje, wyjąć liście laurowe
-dodać jedną główkę czosnku
-jak wystygnie zmiksować
-zagotować znów i przelać do słoiczków wrzący sos
-ja słoiki tylko napełniam, mocno zakręcam i stawiam do góry nogami:)
-1 na 20 mi się rozszczelni:)
-gotowe
Kocham pomidory! I wszystko co pomidorowe! I załamuję się, bo dobre pomidorki właśnie się kończą... Aby do wiosny! :)
masz zdrowie kobito - podziwiam i szacun:)))
hej, jak pojedziecie do nas to weź jeden słoiczek;) bc
mmm właśnie bym teraz skosztowała:)
Prześlij komentarz